fredag 1 juni 2018

Skolavslutningar och ungdomsfyllor

Nu är det åter den tiden på året då skolorna slutar, ungdomar utexamineras och sommarlovet kan börja. Det är en härlig tid, men med det kommer även det alltid så omdebatterade supandet bland ungdomarna. Oroliga föräldrar försöker desperat hitta på sätt att stoppa alkoholintaget bland dom unga, men jag tror tyvärr att det är nästan omöjligt. Istället för att använda ord som "förbjudet" och "du får inte dricka" så kanske du som förälder borde ta en öppen och sund diskussion om alkohol, helt utan någon dramatik.

Okej, låt oss vara helt ärliga redan från början. Ungdomarna lyssna inte på sina föräldrar. Eller, dom lyssnar och hör vad föräldrarna tycker att dom borde eller inte borde göra. Sedan väljer dom ofta att göra det som är förbjudet. Det gäller även i allra högsta grad alkohol och diskussionen kring det. Det som är förbjudet är också det som är spännande, och vi människor fungerar lite så att vi vill upptäcka spännande saker. Så med det i tanken så är det kanske inte så konstigt att ungdomar vill dricka alkohol efter skolavslutningen.

Jag vill klargöra att jag är 100 % emot att ungdomar ska dricka, och tycker själv det är ett stort problem. Men jag har även insett att slaget nog redan är förlorat. Det är inga problem att få fram alkohol i dag för ungdomarna, och det är inget som vi föräldrar kan stoppa tyvärr. Jag tror att det är andra rusmedel vi borde vara mer rädda för, eftersom utbudet har växt i otrolig takt när det kommer till droger etc. Att dra en snedfylla är en sak men att komma i kontakt med droger när man som ungdom inte har den blekaste aning om vad det kan göra med en kan i värsta fall leda till döden. Om föräldrarna förbjuder en sak så finns det alltid andra alternativ att ta till, thats my point.

Vad ska man som förälder till en tonåring då göra? Ta ett ärligt snack med ditt barn och förklara för hen att du förstår att du kanske inte kan stoppa hen ifrån att dricka på skolavslutningen, men att du önskar att hen tänker efter vad och hur hen dricker. Det finns ingen vits med att dricka sig redlöst berusad och tappa all verklighetsuppfattning, och det slutar nästan alltid med att man hittar sig själv kräkandes i någon buske. Förklara för hen att alkohol är något som man ska njuta av i måttliga mängder och att fyllan inte är något som man nödvändigtvis måste uppnå. När det kommer till droger ska du däremot vara stenhård och ha nolltolerans. Det skadar inte att visa skräckexempel på t.ex. youtube som kanske hjälper till att få hen att hålla sig långt borta från alla droger.

Jag tror att lösningen på det hela är att ta bort dramat kring alkoholen, och får bort vi mot dom tänket. Det är inte vi föräldrar mot ungdomarna utan det är vi tillsammans med dom som kan förändra sättet att se på hur man intar alkohol och varför man gör det. Det gör vi bäst genom lugna och sakliga diskussioner tillsammans med ungdomarna. Att inleda någon slags katt och råtta lek bakom ungdomarnas ryggar är inget vinnande koncept. Dom hittar alltid nya sätt på att få tag på precis det dom tycker sig behöva, och nya platser att inta alkoholen på. Det enda man som förälder kan göra är att lita på sitt barn och ha den här öppna diskussionen jag skriver om. Kommer man så långt så har man redan nästan vunnit.

Till er ungdomar vill jag hälsa att ni har all rätt att vara glada och fira somnarlovet, men snälla tänk efter hur ni gör det. Man kan som sagt ha roligt utan, eller med ett måttligt intag av alkohol. Ha en skön sommar och festa lugnt!

Drick lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg

När orden inte räcker till

Okej, låt oss ta det här från början. Vi är alla olika. Vi ser olika ut, tycker om olika saker, tänker olika, känner olika osv.. Det är e...