tisdag 24 september 2019

"Lite skit får man väl tåla"

Hur ska vi kunna bli fri från mobbning i ett samhälle där mobbning fortfarande accepteras? 

Nu kanske någon av er blev en aning förvånade över mitt påstående och blint förnekar att det skulle finnas någon som helst sanning i det. Då ber jag er att tänka en gång till. För är det inte precis så vårt samhälle är uppbyggt? Det är ett fenomen och ett problem som har blivit så vanligt att det sakta men säkert har normaliserats hos dom allra flesta av oss, medvetet eller inte spelar mindre roll. Det börjar redan i dagisåldern och fortsätter livet ut, med den skillnaden att det sker mer och mer i det tysta ju äldre och mera uppsatta i samhället utövarna blir. Fenomenet jag pratar om är den maktutövning som ofta förekommer när t.ex. dom som är äldst i skolan ger sig på nykomlingarna, alltså dom som nyss börjat sin resa. Det förekommer i lågstadiet och högstadiet, men det urartar sedan helt när man kommer upp i gymnasieåldern. Där har det gått så långt att man har en speciell dag varje år då det liksom är fritt fram för dom som går sista året att mobba dom nya ettorna så mycket dom bara hinner under en hel skoldag. Det här är alltså något som både lärare och föräldrar ser på som en obligatorisk, lite småkul grej. Är det bara jag som tycker att det är skandalöst att som rektor acceptera att en sån dag ska få finnas, och dessutom låter det pågå år in och år ut? Det är ingen kul grej. Det är mobbning och maktmissbruk i dess råaste form! Att vi inte har kommit längre än så här, och att inte någon diskussion kring om den här dagen kanske borde förbjudas inte har startats är för mig helt obegripligt. Därför startar jag debatten här och nu. Ska vi faktiskt lära ungdomar att om man är äldst och snart gått klart skolan eller om man är högre upp i hierarkin i företaget osv. så har man plötsligt per automatik rätten att kränka och mobba dom som är nya eller har lägre status? Det är precis så samhället idag lär våra ungdomar, dom som är vår framtid, om vad som är rätt och fel. 

Det går heller inte att prata om det här utan att nämna värnplikten där det precis som i skolvärlden är obligatoriskt att välkomna nykomlingar, i det här fallet unga oskyldiga och vettskrämda män, med att utöva makt och systematiskt bryta ner dom rent psykiskt. Redan från dag ett står det helt klart vem som bestämmer. Mobbning, pimnsning, kränkningar och maktmissbruk är rena vardagsmaten, och speciellt även här mot dom som är nya. Alltså dom som mår sämst, känner sig mest oroliga, skräckslagna och utanför. Dom som borde bemötas av ett varmt välkomnande och dom som verkligen behöver all stöd dom kan få. Det är dom som får ta emot all skit, från dag ett. Jag skulle vara väldigt nyfiken på att få höra vad som egentligen är avsikten med den här sinnessjuka traditionen. Är det ingen som förstår hur illa det kan gå för män som inte är lika hårda och tuffa som dom som utför mobbningen är, eller rättare sagt låtsas vara? Att sedan mansplaina hela problematiken med att "det hör till" "sådär har det alltid varit  och så kommer det alltid förbli" och klassikern "lite får man tåla om man ska bli en man" är fullkomligt befängt och så in i helvete föråldrat. Det är bara riktigt osäkra människor som har fått för lite kärlek och aldrig fått lära sig vad empati och medmänsklighet är som tycker att det "bara är något som hör till" och att "man inte borde ta det på så stort allvar". En del av utbildningen skulle många säkerligen även mena, lite skit som man måste tåla och acceptera helt enkelt. "mig har det inte skadat åtminstone"... O.s.v..

Nä så här får det absolut inte gå till. Att systematiskt kränka och bryta ner en annan människa får aldrig accepteras, ännu mindre förminskas eller bagatelliseras. Det är mobbning och inget annat, och det borde vara straffbart i alla former och i alla åldrar. Att mobba, förnedra och bryta ner en människa psykiskt kan i värsta fall leda till döden. Så vill du verkligen medverka till en annan människas död bara för att "det är något som hör till"?

Tänk om för fan. Mobbning ska bort.

P.S Och för er som undrar så JA jag är en f.d. STOLT civiltjänstgörare. Sluta se ner på oss. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg

När orden inte räcker till

Okej, låt oss ta det här från början. Vi är alla olika. Vi ser olika ut, tycker om olika saker, tänker olika, känner olika osv.. Det är e...