fredag 11 oktober 2019

Gästblogginlägg:"Psykiatrilotteriet"


För mig har psykiatrin varit som ett lotteri. Har du tur och vinner högsta vinsten i psykiatrilotteriet så får du hjälp och stöd, men har du otur drar du en nitlott och får ingen vettig hjälp. Jag har mest dragit nitlotter.

Empati och intresse för mig som person bakom mediciner, symptom och diagnoser från läkare, psykologer och annan vårdpersonal har saknats under min väg genom psykiatrin. Läkare som ställer sina frågor men inte verkar bry sig om vad jag svarar. Psykologer som kastar tillbaka allt jag säger på mig när jag har synpunkter på deras bemötande. Sjuksköterskor som inte kan uppträda professionellt, utan måste försvara sig istället för att försöka sätta sig in i min situation.

Sakta men säkert har jag förstått att felet ligger hos psykiatrin inte hos mig. När du redan har psykisk ohälsa ska du inte behöva bli nedtryckt ännu längre av dem som ska hjälpa dig.

För några år sedan genomgick jag en neuropsykiatrisk utredning, och blev diagnosticerad med Aspergers syndrom. Att göra den utredningen utgjorde tyvärr inte något undantag till mina tidigare erfarenheter av psykiatrin och deras bemötande. Jag kom att känna mig illa behandlad, och inte respekterad som den individ jag är. Bland annat upplevde jag att psykologen och läkaren inte förstod mig, och jag fick inte resultatet av utredningen presenterat för mig på något schysst sätt. Istället fick jag en chock av att läsa en massa saker om mig som jag inte alls kände igen mig i, när papprena kom hem i brevlådan. Det gör fortfarande ont att tänka på!

Utredningen och att få diagnosen asperger förstörde en stor del av min självkänsla och raserade min identitet. Jag visste inte längre vem jag var.

Efter att jag fick diagnosen har jag känt att personer inom vården har använt min diagnos mot mig, som ett sätt att inte behöva ta mina upplevelser och känslor på allvar. När jag berättade om mina hemska erfarenheter av tidigare bemötande i psykiatrin på en ny mottagning (en mottagning som till och med är specialiserad på personer med asperger!), fick jag inget stöd. Istället kände jag att deras förklaring till det tidigare dåliga bemötandet endast låg hos mig och min diagnos. Återigen kände jag mig inte sedd som den person jag är bakom diagnoser och symptom! Min dikt handlar om just det:

----

Asperger

Att bli beskriven enligt en mall
utan nyanser
analyseras in i minsta del
tolkas som någon jag inte är
och att alltid kunna få det jag säger kastat tillbaka på mig
med förklaringen att allt bara var ett missförstånd

----

Jag har märkt att jag är långtifrån ensam om att ha blivit oempatiskt och rentav respektlöst bemött i psykiatrin. När man redan mår dåligt tvingas man slåss mot läkare och annan vårdpersonal för att bli behandlad på ett värdigt sätt och få den hjälp man har rätt till! Det är helt oacceptabelt, men så ser verkligheten ut idag.

Det verkar som att psykiatrin tror att en diagnos i sig gör att man mår bättre. Får man ingen hjälp att förstå eller acceptera sig själv, så känns det dock meningslöst att ha kämpat sig igenom en lång utredning med den stress det ofta innebär. Dessutom hade jag behövt få mer stöd och hjälp för att ta mig vidare i livet och kunna må bra.

Känslan när jag fick diagnosen men ingen bra hjälp har jag också beskrivit i en av mina dikter:

----

Färdigdiagnostiserad

Tankar utan struktur
panik som inte får existera längre
eftersom den tiden ska vara förbi
eftersom jag är färdigutredd
färdigdiagnostiserad
förväntas kunna leva

----

Nu har jag hittat en ny väg som jag hoppas kommer att leda mig åt rätt håll i livet. Jag har börjat se mina starka sidor och tillgångar, och att det finns en plats för mig därute. Jag har svårigheter, men jag är inte dålig eller fel! Till stor del tack vare mitt skrivande har jag hittat denna nya väg. Förra året av jag ut en bok och startade en facebok-sida: https://www.facebook.com/Kanjagfa/ där jag når ut till andra som också kämpar. Det är mer stärkande än någon medicin!


/Anna Nyström

 

1 kommentar:

  1. Hej! Har läst din blogg ibland. För det första måste jag säga att du är jättebra på att skriva! Hoppas att du kunde få lite betalt för det ibland. Sen själva inlägget: jag har varit patient hos psykiatrin flera år, numera har jag "kommit loss" från det. Jag har själv väldigt varierande erfarenheter. Till personalens försvar ska jag säga att psykiatri måste vara en av de svåraste branscher som finns. Om den verkligen ska vara till nytta vill säga. Att göra ett dåligt jobb inom psykiatrin är jätteenkelt, men att göra ett bra jobb...det är få som klarar det. Just för att det är så svårt.

    Hoppas att du mår bra och hittat nåt att göra! Ha en bra sommar.

    SvaraRadera

Populära inlägg

När orden inte räcker till

Okej, låt oss ta det här från början. Vi är alla olika. Vi ser olika ut, tycker om olika saker, tänker olika, känner olika osv.. Det är e...