onsdag 2 oktober 2019

"Jodå, det rullar på som vanligt!"

När jag var ett barn, på 90-talet, så var det ingen självklarhet att prata öppet om hur man mådde psykiskt. Man frågade liksom aldrig rakt hur någon mådde, utan valde helt enkelt att fråga "hur är det?" och nöja sig med svaret "jodå, det rullar väl på som vanligt!", för det var ju det man skulle svara och även det man ville få som svar om man ställde den frågan. Man tyckte, och tycker nog fortfarande, inte om när det blir för mörkt och ärligt. Helst undviker man känslan av obehag och går istället runt det obekväma genom att snabbt gå in i en diskussion om något ytligt som t.ex. hur jävla kallt det är nu.

Jag minns även det som att man kanske inte alla gånger ens visste om vad psykisk ohälsa och ångest egentligen var eller att det fanns över huvudlaget. Och när det kom till barnen så togs det ofta för givet att dom mådde bra, för dom var ju bara barn, och barn har väl inget dom kan må dåligt över eller ha ångest för. Dom har ju inte upplevt något i sina liv. Den tesen och fördomen är så oerhört farlig att tro på. För det fanns många barn som mådde väldigt dåligt. Det finns otaligt många barn som mår dåligt i detta nu. Många som i det tysta plågas av ångest och oro. Och det värsta av allt är att dom inte själva ens har en aning om vad det är som pågår inom dom. Vad är det där läskiga och jobbiga som jag känner varje dag? Tänk dig att inte kunna förklara för någon hur du känner, bara för att du aldrig har fått höra om det där som du nu känner. Att inte ha förmågan att sätta ord på sina känslor är något av det värsta man kan vara med om, och speciellt när man är barn. Jag vet för jag var en av dom som kände så.

Jag vet inte hur det är idag, men jag hoppas verkligen att vi har blivit bättre på att prata om känslor, och att vi redan i ett tidigt skede lär våra barn att prata om det och får dom att förstå att det inte är farligt eller tabu. Att vi lär dom hur dom kan förklara för oss hur dom verkligen känner och tänker inombords, på deras sätt. För ju fortare dom lär sig att det inte är en svaghet att må psykiskt dåligt och prata om det öppet, utan att det är något av det modigaste en människa kan göra, så tror jag att dom får bättre förutsättningar för att kunna må så mycket bättre även senare i livet. Att dom får en acceptans för att andra kan må dåligt och lära dom vad medmänsklighet och empati är. Allt det här är så otroligt viktigt! Om våra barn, som är vår framtid, växer upp med den mentaliteten att psykisk ohälsa är något som alla kan drabbas av och som ska tas på största allvar och ges den respekt den förtjänar, så har vi gjort världen, och våra barn, en otroligt stor tjänst. Dom kommer förhoppningsvis att förstå och klara av att hantera sina, och andras, jobbiga känslor på ett bättre sätt än vad vi gjorde och till stor del gör ännu idag.

Det är vår skyldighet att se till att när våra barn är vuxna så ska dom kunna säga som det är när någon frågar hur dom mår. För livet rullar sällan bara på av sig självt, även om många vill få oss att tro på det. Ofta är sanningen en helt annan, och det är inte farligt att säga som det är. Bara gör det. Om inte vi vågar göra det, så kan vi nog inte heller lära våra barn att göra det.

1 kommentar:

  1. Mitt namn Jönsson Björkman, form, Kristianstad (Sverige) Efter 12 års äktenskap har jag och min man varit i den ena gräset tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärta som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr Osagiede kan hjälpa till att få tillbaka ex snabbt . Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det då gjorde han en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än hur det var tidigare, allt tack vare Dr Osagiede. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr. Osagiede verkliga och kraftfulla stava caster som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller att din man flyttade till en annan kvinna, gråt inte mer, kontakta den här kraftfulla stavagern nu. Här är hans kontaktmeddelande på: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp på +2349014523836
    eller viber +2349014523836

    SvaraRadera

Populära inlägg

När orden inte räcker till

Okej, låt oss ta det här från början. Vi är alla olika. Vi ser olika ut, tycker om olika saker, tänker olika, känner olika osv.. Det är e...