lördag 26 maj 2018

Hur mycket stryk tar hjärnan av psykisk ohälsa?

Att man förändras som människa efter att ha genomgått ett par utbrändheter ät något man får räkna med. Man är inte längre lika stresstålig och orkar inte med allt för svåra eller fysiskt tunga arbetsuppgifter. Men hur mycket förändras hjärnkapaciteten egentligen av olika psykiska besvär så som utbrändhet, utmattnigssyndrom, ångest och stress?

Personligen har jag märkt av en hel del negativa förändringar. Jag glömmer bort saker, är tankspridd som en gammal gubbe och mitt humör går upp och ner som en berg och dalbana. Jag hoppas att det är övergående symptom, men troligen är det något jag får leva med. Min hjärna har fått ta en hel del smällar efter alla utbrändheter och alla år av ständig ångest. Jag märker av dessa förändringar dagligen, och det som är mest skrämmande är att det verkar som om det kommer nya saker hela tiden. En sak som jag har upptäckt på sistone är att jag får någon typ av svindlande känsla om jag snurrar runt ett varv lite väl snabbt. Förut kunde jag snurra och rulla utan några problem och fick aldrig någon svindel eller något liknande. Det här måste ju nästan ha att göra med att min hjärna har tagit stryk och blivit slöare med åldern.

Det som skrämmer mig mest är ju tanken på hur det kommer se ut om 20 år. Har jag större risk att bli dement i tidig ålder på grund av allt som min hjärna fått utstå? Kommer jag ens att känna igen mina egna barn när jag är typ 70 år? Det tåls att tänka på men gör ingen gladare. Det är nog en jävla tur att vi inte vet något om hur vår framtid kommer att se ut på förhand. Livet i sig själv kan ibland vara tillräckligt deprimerande som det är. Därför tänker jag inte lägga en sekund till av mitt liv på att tänka över dessa saker efter att det här inlägget är klart.

Men hur jag än vrider och vänder på det här så måste jag ändå medge att utbrändhet och stress med mera påverkar mer på vår hjärna än vad vi vill tro. Mitt tips är att sluta stressa och alltid lyssna på vad kroppen säger. På det sättet undviks nog dom allra största skadorna, och du kan i lugn och ro leva vidare utan oro!😉

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg

När orden inte räcker till

Okej, låt oss ta det här från början. Vi är alla olika. Vi ser olika ut, tycker om olika saker, tänker olika, känner olika osv.. Det är e...