torsdag 24 januari 2019

Dagens gästbloggare; Anna: "För mig har psykiatrin varit som ett lotteri"


Hej!

Jag heter Anna och är 30 år. Att skriva, särskilt dikter, har under många år varit ett sätt för mig att överleva. Ett sätt att få ur mig känslor och hantera ångest. Omvandla jobbiga erfarenheter och tankar till något som ligger utanför mig själv, som andra kan relatera till och hitta stöd och tröst i.

Skrivandet har jag haft med mig från barnsben, och som åttaåring skrev jag min första bok som jag döpte till “Den magiska kappan“. 22 år senare, alltså förra året, gav jag ut min debutbok: diktsamlingen “Kan jag få låna någon annans liv? Kampen mot psykiatrin“. Boken betyder mycket för mig, och skapandet av den har hjälpt mig mot bättre psykisk hälsa och att läka efter alla år jag har kämpat mot psykiatrin för att få ett värdigt bemötande och rätt hjälp.

För mig har psykiatrin varit som ett lotteri. Har du tur och vinner högsta vinsten i psykiatrilotteriet så får du hjälp och stöd, men har du otur drar du en nitlott och får ingen vettig hjälp. Jag har mest dragit nitlotter.

Empati och intresse för mig som person bakom mediciner och diagnoser från läkare, psykologer och annan vårdpersonal har saknats under min väg genom psykiatrin.

Sakta men säkert har jag förstått att felet ligger hos psykiatrin – inte hos mig. När du redan har psykisk ohälsa ska du inte behöva bli nedtryckt ännu längre av dem som ska hjälpa dig.

I samband med utgivningen av boken startade jag en facebook-sida med samma namn som boken, för att kunna nå ut till andra med liknande tankar och erfarenheter som jag. Där har jag märkt att jag är långtifrån ensam om att ha blivit oempatiskt och rentav respektlöst bemött i psykiatrin. När man redan mår dåligt tvingas man slåss mot läkare och annan vårdpersonal för att bli behandlad på ett värdigt sätt och få den hjälp man har rätt till!

Nu har jag hittat en ny väg som jag tror kommer att leda mig åt rätt håll i livet. Jag har börjat se mina starka sidor och tillgångar och att det finns en plats för mig därute. Jag har svårigheter, men jag är inte dålig eller fel!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg

När orden inte räcker till

Okej, låt oss ta det här från början. Vi är alla olika. Vi ser olika ut, tycker om olika saker, tänker olika, känner olika osv.. Det är e...