fredag 4 oktober 2019

När man vaknar upp och inser att man nästan mår bra

Jag har mått dåligt rätt länge, eller egentligen hela mitt liv. Det som jag har förstått först nu när jag är 31 år, är att min psykiska ohälsa inte är något som helst plötsligt skulle ha börjat för sisådär 10 år sedan. Nej den har nog funnits där så mycket längre än det. Men det är inte förrän nu när jag går på kbt-terapi som jag har börjat inse ett och annat om mig själv och min barndom när jag nu rotar riktigt djupt i mig själv mina minnen. Det som är lite sorligt är att tänka på alla åren som jag kunde ha gjort så mycket bättre av en att må dåligt och inte veta varför. Jag borde såklart ha börjat rota redan för längesen. Då skulle jag förmodligen ha kommit ikapp mig själv innan jag hunnit rusa iväg utan att ens vetat vart jag var påväg. Men det var precis det som hände, tyvärr.

Jag ville flyga utan vingar, och vinglade länge runt i mörkret men hade glömt ficklampan hemma. Jag började må sämre i takt med att jag blev en mer och mer vilsen själ som snart inte hade något att hålla fast vid. Jag blev desperat och försökte få tyst på skammen och demonerna med hjälp av olika destruktiva livsval. Alkohol, gambling och för lite sömn gjorde mig inte direkt till en lyckligare människa, tvärtom så drog det mig allt lägre ner i gropen, och där uppe stod jag och såg på när jag själv halkade ner i avgrunden. Just där och då så sket jag i att det höll på att gå åt skogen för mig, jag sket i precis alla och. Jag blev en egoistisk, illamående, patetisk och väldigt liten människa. Jag visste ju inte själv varför jag höll på som jag gjorde, men jag anade nog ändå någonstans innerst inne att det inte var helt sunt eller normalt för den delen. Jag borde ha insett hur sjukt det var. Jag borde ha sökt hjälp, vilket jag faktiskt senare gjorde. Men jag fick inte rätt hjälp utan kunde fortsätta mitt sjukliga beteende, om än i en lite mindre skala, men fortfarande sjukt.

Det skulle även ta länge innan jag på riktigt insåg att det jag gjorde var sjukt eller att jag ens hade några problem över huvudtaget. Det kallas förnekelse och är en vanlig reaktion, speciellt när man börjar ana att korthuset snart kommer att rasa. Hjälpen jag ofta fick var antidepp och olika psykologer, som alla envisades med att försöka ta reda på exakt när och varför jag trodde att jag hade börjat må dåligt. Jag tänkte och försökte minnas men kom inte så mycket längre bakåt i tiden än den där gånge när jag skulle rycka in i det militära. Jag trodde på riktigt att mitt liv och min psykiska hälsa hade förvandlats då, helt plötsligt över en natt, sådär bara. Det blev min sanning och jag trodde stenhårt på den i många år utan att reflektera över att det kanske hade funnits något mörkt inom mig mer eller mindre hela livet.

För man börjar ju väldigt sällan må psykiskt dåligt över en natt, utan det är ofta något som har funnits med sedan barndomen. Vad och hur det hänger ihop varierar från människa till människa, och allas minnen och trauman är så otroligt olika och individuella. Det som dom flesta av oss ändå ganska långt har gemensamt är att det har hänt olika saker på vägens gång som liksom lockat fram ohälsan och gett den näring så att den sakta men säkert växt sig starkare än allt annat. Det finns alltså avgörande ögonblick när man nått vissa gränser som t.ex. att bli utbränd eller sjunka ner i en depression. Men psykisk ohälsa händer inte över en natt. Det kan å andra sidan svänga rätt snabbt åt andra hållet, när man väl kommer fram till sådana här resonemang och börjar se sin egen psykiska hälsa från en helt ny synvinkel. Då kan man plötsligt förstå och acceptera allt det dåliga som har varit.

Det har jag gjort nu. Det som hände då är fast i det förflutna, och det kan jag inte ändra på än hur mycket energi jag skulle lägga på det. Jag kan bara acceptera att det är så och göra framtiden till något mycket bättre. För jag kan faktiskt må bra. Jag kan må så bra som bara jag kan med mina egna mått och mina egna förutsättningar. Det betyder inte att jag helt plötsligt skulle vara fri från all ångest och alla dåliga dagar för det. Dom kommer alltid vara en del av mig. Det som är annorlunda nu är att jag inte sjunker så otroligt lågt när jag mår sämre, och ångesten är så mycket mer hanterbar. Det här är en kombination av att jag har hittat rätt medicin och en kbt-terapi som jag bara älskar. Jag måste ärligt säga att det faktiskt känns så ovant, och en aning skrämmande att ha det så lugnt och balanserat i mitt huvud som jag har det nu, och har haft en månad snart. Det känns så overkligt att det faktiskt går att må bra! Det hade jag inte trott.
2 kommentarer:

  1. Du och jag äter ju samma medicin mot bipolär. Vad innebär det för dej att gå på KBT också.

    SvaraRadera
  2. Mitt namn Jönsson Björkman, form, Kristianstad (Sverige) Efter 12 års äktenskap har jag och min man varit i den ena gräset tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärta som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr Osagiede kan hjälpa till att få tillbaka ex snabbt . Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det då gjorde han en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än hur det var tidigare, allt tack vare Dr Osagiede. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr. Osagiede verkliga och kraftfulla stava caster som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller att din man flyttade till en annan kvinna, gråt inte mer, kontakta den här kraftfulla stavagern nu. Här är hans kontaktmeddelande på: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp på +2349014523836
    eller viber +2349014523836

    SvaraRadera

Populära inlägg

När orden inte räcker till

Okej, låt oss ta det här från början. Vi är alla olika. Vi ser olika ut, tycker om olika saker, tänker olika, känner olika osv.. Det är e...